Raportti: Tiivis ulkopeli kaatoi Alajärven

Vanhat kiistakumppanit KaMa ja Alajärvi tarjoilivat lähes kolmetuntisen viihdyttävän kamppailun helatorstain kunniaksi. Toiseen kotiutuskisaan asti venynyt ottelu kääntyi lopulta isäntien voittoon jaksoin 2-1 ( 2-3, 2-0, 0-0 ja 4-3). Isäntien voiton avain oli koko ottelun ajan mainiosti toiminut ulkopeli, sillä Alajärvi sai ottelussa rakennettua vain kuusi kolmostilannetta. Vastaavasti vierasjoukkueen ykköspalkittu ja paluun Alajärven riveissä kasvattajaseuransa kotikentälle tehnyt Ville Väliaho sotki ajoittain niin pahasti isäntien sisäpeliä, että suurta juoksujuhlaa ei puuskittaisessa tuulessa pelatussa ottelussa päästy näkemään. Koko alkukauden sivussa ollut KaMan Mika Ihanamäki teki ilan ottelussa paluun kolmospolttajan tontilleen.

Isännät saivat otteluun todellisen unelmastartin, kun Alajärven kopparipari Viljo Sillanpää-Henri Heikkinen olivat vahvasti myötävaikuttamassa avausvuoroparin juoksujen syntymisessä.  Molemmat juoksut syntyivät Jukka Lankisen mailasta. Ensin Lankisen kumuralyönti yllätti Ankkureiden kolmoskoppari Sillanpään, jonka liukastelun myötä Ville Veikko-Ollin oli helppo tuoda lukemat 1-0.  Seuraava juoksu meni puolestaan kakkoskoppari Heikkisen piikkiin, kun Lankisen kopinnostoksi tarkoitettu lyönti livahti hänen räpylänsä alta ja kotiin kiiti Joni Rytkönen.

Alajärvi ei kuitenkaan lamaantunut tahmeasta ulkovuorosta, vaan kavensi heti tasoittavalla sisävuorollaan. Vieraiden jokeri Sami Mikkolanaho iski kovan niitin kolmosluukkuun, jolla Nestori Yli-Sissala toi lukemiksi 2-1. Tilanteessa Mika Ihanamäen hyvä ulkopelisuoritus esti läpilyönnin ja sitä kautta mahdollisten lisäjuoksujen syntymisen.

Jakson ratkaisu tapahtui kolmannessa vuorossa, jossa nähtiin Alajärven ottelun paras sisävuoro. Vieraat rakensivat ensin kärjestä nopeasti palottoman ajolähdön, jota asettui purkamaan jokeri Mikkolanaho. Miehen kakkosjatketta kohti suuntautuneelle lyönnille ei KaMan ulkokenttä voinut mitään ja Viljo Sillanpää toi lukemiksi 2-2. Seuraavaksi ajolähtöä asettui purkamaan Sasu Iivarinen, jonka kovalla koppareiden väliin suunnatulla välilyönnillä juoksun toi toistamiseen Yli-Sissala. Enempää tuhoa Alajärvi ei kuitenkaan sisävuorossaan enää saanut aikaan ja näin neljännen aloittavalle lähdettiin siis vieraiden 2-3 johdosta.  KaMa ei kuitenkaan kunnon kirivaihdetta saanut päälle enää jakson viimeisessä sisävuorossa ja näin vieraat saivat tuuletella jaksovoittoa.

AlajärviToisella jaksolle KaMa tuli kovemmalla sykkeellä ja piti vieraat nollilla heti jakson ensimmäisessä sisävuorossa. Tasoittavalla vuorolla esiin astui sitten Sami Joukainen, jonka merkkaamattomalla kovalla kolmossaumalyönnillä kotiin tuli Valtteri Kleemola.  Isäntien ulkopeli oli koko jakson ajan sen verran betonia, että Alajärvi ei loppujen lopuksi ollut lähelläkään juoksutilinsä avaamista.  Jakson toinen ja lopulta viimeiseksi jäänyt juoksu syntyi myös Joukaisen toimesta, kun kaikkien aikojen lyöjäkuningas näpitti taidokkaasti kakkosrajaan ja juoksun toi Jouni Itävalo. Toinen jakso siis isännille luvuin 2-0

Supervuorossa KaMa aloitti sisällä ja saikin rakennettu kahdella palolla kolmostilanteen, mutta kotiin asti pesällä ollutta Jouni Itävaloa ei saatu.  Alajärven tilanteiden rakentelu puolestaan tukahdutettiin täysin tasoittavalla eivätkä vieraat saaneet sisävuoronsa aikana miestä ykköspesää pidemmäelle.

Kotiutuskisan alku oli KaMalta vakuuttavaa tekemistä ja juoksujen teon aloitti Sami Joukainen, jonka kolmospuolen hidastetulla pussinpohjalyönnillä kotiin juoksi Joni Rytkönen.  Heti perään Jukka Lankisen kakkospuolelle suunnattulla varsilyönnillä kotiin tuli Topias  Lilja.  Kotiutuskisan kolmas juoksu oli Ville-Veikko Ollilta todellinen taidonnäyte ja sillä kotiin kirmasi Valtteri Kleemola

Alajärvi ei kuitenkaan tästä luovuttanut vaan tuli tasoihin Aki Oravan ja viimeisenä lyöntivuorossa olleen Juho Katajiston lyönneillä sekä yhdellä vapaataivaljuoksulla. Näin edessä oli toinen kotiutuslyöntikilpailu, jossa mentiin sitten tuttuun tapaan kolmella parilla.

Kotiutuskisan ja lopulta koko ottelun ratkaisu nähtiin heti ensimmäisen parin aikana kun Joukaisen erittäin näyttävällä ykkösrajanäpillä kotiin juoksi Joni Rytkönen.  Enempää juoksuja ei siis kotiutuskisassa nähty ja näin KaMan kauden ensimmäinen kotivoitto oli tosiasia.

Kotijoukkueen pelinjohtaja Mika Peltonen oli tyytyväinen joukkueensa parempaan tekemiseen jaksotauon jälkeen:

Tauolla selkiytimme muutamia ratkaisuja ja mikä tärkeintä niin erityisesti jätkien korvien välissä tapahtui tärkein muutos. Ville-Veikko Olli pelasi hyvän pelin, vaikka kuumeinen olikin.  Kotiutuskisassa meiltä löytyi myös riittävästi uskoa pinnojen tekemiseen. Kaiken kaikkiaan tämä oli tärkeä voitto meille.

Kotijoukkueen ykköspalkittu Henri Pulkkinen näki voitosta huolimatta parannettavaa myös joukkueensa tekemisessä:

Hiukan on hämmentynyt olo kun teimme kuitenkin pelissä niin paljon helppoja virheitä. Täytyy myös antaa tunnustusta vastustajan lukkarille, sillä hän pääsi viemään meitä muutaman kerran.  Ulkona meillä oli kauttaaltaan hyvää tekemistä. Joukaiselta nähtiin tänään mukavan tylyjä ratkaisuja, joita Lankinen säesti hyvin. Näitä me tarvitsemme jatkossakin voittaaksemme pelejä.

KaMan ottelut jatkuvat  tulevana sunnuntaina kun vieraaksi Energiankentälle saapuu Sotkamon Jymy.