TUOMARIVASTAAVAN MIETTEITÄ-PLOKI

 

TUOMARIVASTAAVAN MIETTEITÄ 8.5.2018


Tervehdys kaikki tuomarihommia tällä kaudella jo tehneet ja vuorojaan vasta odottelevat! Kausi on alkanut hissukseen ja kohta päästään tosihommiin. Muutamia tärkeitä poimintoja tältä kaudelta, joten kannattaa lukea huolella. 

1. Sähköinen tuomaripalkkiolomake on toiminut hyvin ja ensimmäiset palkkiot lähtevät maksuun piakkoin. Muutama ongelma on kuitenkin havaittu. Tuomaripalkkioiden määrät löytyvät PPL:n sivuilta, tältä sivulta, sekä materiaalipankista, joten jos et tiedä palkkiota, niin tarkasta se ennen lomakkeen täyttämistä. Lisäksi muutamia palkkioita peleistä ei ole jostain syystä laskutettu. Palkkiolomake olisikin hyvä täyttää heti pelin jälkeen tai kotiin päästyä. Laskujen lähettäminen voi viivästyä hieman, mutta ehdoton takaraja on kauden loppuminen 31.9.2018, jonka jälkeen palkkiolomakkeita ei enää oteta vastaan.

2. Tähän asti on selvitty ilman suurempia ongelmia ja vihaisia puhelinsoittoja. Eräs asia kuitenkin on jo pistänyt silmään. Tuomarien on saavuttava kentälle vähintään 30 minuuttia ennen ottelun alkua. Kun paikalle saapuu 5 minuuttia ennen ottelun alkua, tulee niin kiire, että ei ehdi tutustua muihin tuomareihin, saamaan ennakkotietoa ottelusta, tekemään tuomarille kuuluvia ennakkovalmisteluita, eikä pitämään alkupuhuttelua. Paikalle saapuminen ajoissa koskee jokaikistä tuomaria, sillä tuomaristo on yksi joukkue. Tulisitko pelaajana itse paikalle myöhässä? Taitaisi jäädä merkki oppimatta ja pelinjohtajan ohjeet kuulematta.

3. Mikäli joku ei ole kuullut palkkiolaskutuksen siirtymisestä 2018-luvulle, on tuomarin vastuulla kuitenkin lähettää paperille taytettyyn lomakkeeseen kertyneet pelit tuomarivastaavalle. Jos listassa on kuitenkin vasta muutama peli, tuomari lähettää ne sähköisen palkkiolomakkeen kautta. 

4. Tuomarikortit on tilattu 11. ja 19.4 järjesttyihin koulutuksiin osallistuneille ja kortin halunneille uusille tuomarilupauksille. Kortin hankkineet on lisätty automaattisesti tuomarien WA-ryhmään ja sitä toivotaan käytettävän aktiivisesti. Kortit maksetaan teille seuran puolesta, joten teidän oletetaan lähtevän tuomariksi tarvittaessa, ellei ylivoimaista estettä ole.

5. Kenttäkoulutuksissa ja tuomarikoulutuksissa ei millään ehditä luoda uusia huipputuomareita heti. Eivätkä kaikki tuomarit paikalle pääseetkään. Pari perusasiaa on silti hyvä kerrata saapuneen palautteen perusteella.

a) Laikkamerkkien näyttäminen kuuluu perusasioihin, mutta silti olen nähnyt valkoista näytettävän sivulla pesäkilpatilanteessa. Muista siis selkeyden vuoksi: 

Valkoinen sivulla=Laillinen lyönti, hutilyönti (ST:n näyttö), palon näyttö väärin päin, peilaaminen edelliselle pesälle (2T,3T:n näytöt)

Risti sivulla=Pelaaja palaa

Valkoinen ylhäällä=Pelaaja ehtii

SELKEYDEN VUOKSI KANNATTAA NÄYTTÄÄ OIKEIN.

b) Estäminen tuomitaan kun pelaaja häiritsee tai yrittää estää vastapelaajaa suorittamasta pelitehtävää, johon hänellä on etuoikeus. Nyrkkisääntö on, että sisäpelijoukkueen ETENEVÄLLÄ KÄRJELLÄ ON AINA ETUOIKEUS. Muista kuitenkin, että 1-3 tilanteessa kolmospesällä oleva etenijä EI ole etenevä kärki, mikäli lyönnillä vaihdetaan ainoastaan ykkösellä olija kakkoselle, vaan tällöin etuoikeus on 1-2 taipaleella olevalla etenijällä. 

Mikäli etenevää kärkeä estetään etenemästä tai häiritään ulkopelaajien toimesta, annetaan hänelle vapaataival. TÄMÄ EI PÄDE KUITENKAAN, mikäli estävä ulkopelaaja on palloa tavoitteleva ulkopelaaja. Tällöin tilanne tuomitaan miten se etenee. Mikäli esimerkiksi 0-tilanteessa ykkösrajanäpin lyönyt lyöjä ja näpin perään lähtenyt/pallon kiinni saanut lukkari törmäävät, tilanne tuomitaan miten se menee. 

Kannattaa olla tarkkana onko edellisen esimerkin lukkari oikeasti palloa tavoitteleva ulkopelaaja, vai onko leikannut sieppari se, joka pallon oikeasti saisi kiinni ja tekisi aktiivisen peliteon. Mikäli lukkari ei ole oikeasti palloa tavoitteleva ulkopelaaja, saa lyöjä vapaataipaleen ykköselle.


Tässä kaikki tällä erää. Jatkakaa hyvää tointanne.


Akseli V.

Tuomarivastaava


"Kirjoittaja on 8 vuotta pesäpalloa tuomaroinut Jämijärveläinen, jolle kannattaa puhua kun jokin on vialla hänen johtamassaan organisaatiossa."